Prvým mládežníckym ombudsmanom je Lucia Kažimírová

11.03.2010 Prešov

Prešov 11. marca (TASR) – Prvým mládežníckym ombudsmanom na Slovensku, ktorého úlohou bude chrániť a obhajovať základné práva a slobody mládeže na území mesta Prešov, sa stala 20-ročná študentka Fakulty manažmentu ...
Do funkcie ju zvolili členovia Mládežníckeho parlamentu Prešova a výsledky hlasovania vyhlásili dnes na konferencii mládežníckych parlamentov z Prešovského kraja, ktorú organizujú pod názvom Participácia mládeže na živote obce, mesta, regiónu. Na podujatie prijal pozvanie aj verejný ochranca práv na Slovensku Pavel Kandráč.
S myšlienkou vytvorenia tohto inštitútu prišli prešovskí mládežníci. Pavel Kandráč pre TASR povedal, že ho teší záujem mladých ľudí podieľať sa na ochrane základných práv a slobôd, a preto jeho kancelária prijala gestorstvo. Ponúkla im spoluprácu a usmernenie najmä pri riešení podnetov, kde nebudú postačovať ich nadobudnuté vedomosti a skúsenosti.
\"Tie problémy, ktoré budú vedieť vyriešiť vo vlastnej kompetencii, necháme na nich, aby sa ukázalo, že majú záujem o veci verejné, \" povedal Kandráč. Dodal, že tento krok bude mať veľký prínos pre jeho úrad, lebo ombudsman koná aj z vlastnej iniciatívy a okrem toho jednou z jeho úloh je podieľať sa na zvyšovaní právneho vedomia, preto je dobré do toho procesu zapájať hlavne mladých ľudí. Kažimírová pre médiá uviedla, že aj doteraz sa na mládežnícky parlament obracali ich rovesníci so žiadosťou o pomoc pri riešení svojich problémov. V nasledujúcom období bude podľa nej potrebné vytvoriť základné pravidlá pre výkon tejto funkcie. \"Verejný ochranca práv podporil túto myšlienku a v ďalších dňoch plánujeme vytvoriť metodiku práce mládežníckeho ombudsmana Prešova a zároveň aj všetkých ostatných, ktorí by mohli byť zvolení na základe tejto pilotnej myšlienky, \" povedala o najbližších úlohách Kažimírová.
Podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho vznik takéhoto inštitútu pozitívne ovplyvní aj prácu samosprávy, pretože mladá generácia bude mať svojho zástancu, ktorý bude mať možnosť nanášať podnety a návrhy. Tie môžu pomôcť pri rozhodovaní mesta v oblastiach, ktoré sa mládeže bytostne dotýkajú.
 

Vyberte región